Banegårdspladsen i Kolding forvandles: Fra transitområde til levende, bæredygtigt byrum

Foto: Kolding Kommune.
dato

Banegårdspladsen i Kolding under udvikling: Fra transitområde til bæredygtigt byrum med liv og oplevelser

Banegårdspladsen i Kolding er et centralt trafikalt knudepunkt i Kolding midtby og fungerer som en vigtig indgang til byen. Indrammet af både historiske og moderne bygninger med udsigt til Koldinghus og Slotssøen, fungerer pladsen primært som et transitområde med begrænsede opholdsmuligheder.

Som en del af en større helhedsplan, der også inkluderer havnearealerne, vil Banegårdspladsen blive udviklet med mål om at skabe mere liv og flere oplevelser i området. Kolding Bibliotek og Bæredygtighedshuset står bag konceptet Verdensmålspladsen, som har til formål at afprøve forskellige tiltag.

Et af disse tiltag er Urban Tree, et stort, multifunktionelt siddemøbel, der kombinerer bynatur og biodiversitet med socialt samvær. Urban Tree, skabt af firmaet CWare og tidligere en del af Have- og Blomsterfestivalen i Tivoli, er et bæredygtigt byrums-møbel. Det er lavet af overskudstræ og restprodukter fra industrien og beplantet med 21 kvadratmeter stauder og hjemmehørende planter. Desuden har Urban Tree sol- og lyspaneler samt et vandreservoir, der opsamler en kubikmeter regnvand, hvilket gør den selvvandende.

Derudover er der også introduceret siddemøbler fra Hansenberg, designet og bygget af tømrerelever fra skolen af genbrugstræ. Formålet er at teste, om disse møbler kan gøre pladsen mere attraktiv til ophold.

Hele udviklingsprocessen er en tre år lang eksperimentforløb med forskellige midlertidige tiltag på Verdensmålspladsen. Initiativerne er forankret i Kulturudvalget og undersøger, hvordan kultur, design og bæredygtighed kan integreres på en positiv måde.

https://www.kolding.dk/om-kommunen/nyhedsarkiv/central-plads-bliver-eksperimentarium-for-baeredygtige-byrum

Kilde: Kolding Kommune